Blog Inspiratie jutten - allerhande gevonden spullen bij elkaar

Inspiratie jutten: 5 tips voor creatieve oplossingen

Ik ben gek op jutten. Vorige jaar bezocht ik het Juttersmuseum op Texel. Het is  werkelijk ongelooflijk wat je daar ziet. Schuren vol met spullen die onze fantasie prikkelen. Elk gejut voorwerp verbergt een verhaal. Jutters nemen echt van alles mee wat ze op het strand tegenkomen met de gedachte “misschien kan ik er nog iets mee?” Pas later bedenken ze wat ze met de spullen kunnen doen. Blijkbaar doen ze met veel spullen niets anders dan ze bewaren. In die zin is jutten een soort ongerichte verzamelwoede. Volgens de definitie uit de van Dale betekent jutten: op het strand aangespoeld materiaal zoeken en zich dit toe-eigenen.

Het principe van jutten is enorm geschikt om je creatieve denkspieren te prikkelen. Je kunt jutten namelijk ook in een andere context toepassen. Zo ga ik regelmatig inspiratie jutten in een museum of gewoon lopend door de stad. Ik doe hetzelfde als de standjutters, alleen eigen ik me in plaats van spullen ideeën van anderen toe. Daarnaast vlieg ik mijn inspiratie-jutten met meer focus aan dan de strandjutters. Ik neem niet zomaar van alles mee maar bepaal van tevoren een vraagstelling.

Ben jij op zoek naar creatieve oplossingen en heb je inspiratie nodig? Ga dan ook een inspiratie jutten. Deze 5 tips helpen je:

1. Ga met focus aan de slag
Nieuwe ideeën zijn leuk maar je doet er pas iets mee als ze ook nuttig voor je zijn. Door vooraf je vraagstelling te bepalen hou je focus op wat het jutten jou moet opleveren. Een geschikte formulering voor je vraagstelling begint met “Hoe kan ik…zorgen dat/bereiken dat…”
Ik geef je een voorbeeld. Stel je wilt je een nieuw product lanceren en zoekt ideeën om dat op een verrassende manier te doen. Dan is je vraagstelling: “hoe kan ik mijn product zo aankondigen dat mijn klanten verrast zijn?”

2. Kijk met open vizier om je heen
Met de juiste vraagstelling in je achterhoofd ga je inspiratie jutten. Als je eenmaal je vraagstelling weet kun je hem weer los laten. Je onderbewuste is nu aan het werk en stuurt je focus. Echt waar, probeer het eens!
Van belang is nu dat je met een brede en nieuwsgierig blik om je heen kijkt. Ga met open vizier jutten. Denk niet in kwaliteit – is dit wel goed genoeg?- maar leg alles vast wat je tegenkomt en dat enigszins je interesse wekt. Neem foto’s of video’s, verzamel plaatjes enz.

3. Wissel vaker van perspectief
Naast foto’s of video’s kun je ook mensen bevragen. In ons voorbeeld zou je bijvoorbeeld iedereen die je tegenkomt kunnen vragen: “Op welke manier zou ik jou kunnen verrassen?” Kijk daarnaast om je heen en onderzoek op allerlei manieren waardoor mensen verrast zijn? Wat vinden toeristen in Amsterdam of Parijs verrassend? Vergeet niet om ook bij je zelf op te merken wat jij verrassend vindt.

4. Bepaal de juiste tijdsdruk
Je hoeft niet de hele dag bezig te zijn met het jutten. Het is voldoende dat je een paar momenten kiest waarop je hiermee bezig bent. Dat kan bijvoorbeeld 10 min per dag zijn. Of twee ochtenden.

5. Leg je oogst vast
Bewaar alles wat je verzamelt in een mapje en schrijf je inspiraties op. Ik zet alles in mijn digitale notieboekje op mijn telefoon en maak een mapje met foto’s en video’s. Zodra je klaar bent met jutten ga je terug naar je vraagstelling en kijk je bij alles wat je gejut hebt wat je ermee kunt. Levert de inspiratie een waardevol idee op? Bewaar hem dan. Als je er niets mee kunt, gooi hem weg. Maar waarschijnlijk vind je dat laatste lastig en denk je “misschien kan ik er nog iets mee.” Dat herken ik, net als waarschijnlijk alle strandjutters.

Ik wens je veel creatieve inspiratie deze zomer!