Blog Leren van fouten is de sleutel tot innovatie - geel spraakballon papiertje met OOPS erop geschreven

Leren van fouten is sleutel tot innovatie

Ik durf te stellen dat er in elk bedrijf dagelijks blunders en fouten worden gemaakt. Helaas probeert men die meestal zo snel mogelijk te verdoezelen. Want o jee, stel dat er iemand achter komt dat de zaken niet op rolletjes lopen. We schamen ons voor gemaakte fouten. Het gevolg is dat ineffectieve werkwijzen steeds herhaald worden. Zonde is dat! Hier leert niemand wat van. In een cultuur waar miststappen afgestraft worden is geen ruimte voor eigen initiatief.

Risico? Te gevaarlijk.
Initiatief nemen? Nee liever niet, stel dat het mis gaat
En zo blijft alles zoals het was.

Met deze houding krijgt innovatie en geen enkele kans. Want juist door te reflecteren op de zaken die misgaan kunnen we leren en een strategie ontwikkelen die wel werkt. Dat weet ook de McGill University. Ze hebben recentelijk hun Failure Report Vision 2020 uitgegeven. Een bericht waarin ze misplaatste intenties, verkeerde aannames en andere bedrijfsfouten openlijk toegeven, delen en vieren. Zonder angst afgestraft te worden door donateurs en andere geldschieters. Zij weten namelijk dat niet leren van je fouten enorm onproductief is. Daarom geloven zij:

“Through Vision 2020 we hope to redefine excellence at McGill—building a culture where creativity thrives and people aren’t afraid to run with big, risky ideas. The world is facing environmental and economic crises of historic proportions—there is no time for timidity. We believe that, as one of the foremost institutions of higher learning on the planet, McGill has not only an opportunity but a responsibility to take the lead in seeking solutions to sustainability challenges. Redefining excellence in this way will involve making room for failure—taking the stigma out of doing it, and making a habit of learning from it.”

Fouten maken, ze vieren en delen is enorm slim. Wie geen fouten durft te maken die gaat ook niet vooruit. Innovatie begint immers met afwijken van het bekende pad en stappen zetten richting het onbekende. En dat zonder dubbele boden en vangnet. Daarvoor is lef nodig en vertrouwen. Vertrouwen om open te staan voor wat we nog niet weten, moed en ruimte om te experimenteren en lef om te durven falen en daar weer van te leren.

In Nederland geeft het Instituut voor Briljante Mislukkingen elk jaar een award uit in de zorg, een prijs voor de beste mislukking. Hun motto: lerend vermogen is een teken van kracht.

Albert Einstein zei het al, “Insanity is doing the same thing over en over again.”