Inspiratieblog

Slider

Think global, act local

Vorige week hoorde ik een collega ZZP’er zeggen: ‘Ik heb het niet zo met de natuur, ik ben een echt stadsmens.’ ‘Huh?!’ Dacht ik, ‘hoe kan dat nou?’ Ik zie mezelf namelijk als iemand met een groen hart.

Ik word blij van flora en fauna en biologie was altijd mijn lievelingsvak op school.
Helaas was mijn eindexamen niet goed genoeg om biologie te studeren want in Duitsland, waar ik geboren ben, kent men een numerus fixus. Anders had ik nu vast en zeker door het regenwoud in Oeganda gekropen en gorilla’s geteld.

Nu zal je verwachten dat ik als groenfanaat tussen de weidevogels woon of op z’n minst een huis vol planten en huisdieren heb, maar niets is minder waar. Na al die jaren, die ik in het Oostelijk Havengebied woon, betrap ik me erop dat ik een echt stadsmens ben geworden. Het gebrek aan groen compenseer ik nu met aandacht voor de mens.

Zo vatte ik vorige jaar het plan op om samen met een aantal ZZP’ers een klus te doen tijdens de landelijke vrijwilligersdag (NL Doet). Maatschappelijk betrokken netwerken noemde ik het. Na een oproep in mijn netwerk meldden zich al snel zeven ondernemers aan. Het bleek dat de behoefte om samen iets voor een ander te doen leeft bij ondernemers in Oost. Via de mail werden afspraken gemaakt en zoals dat bij ondernemende types gaat, was de organisatie snel rond.

We kozen ervoor een High Tea te verzorgen voor mensen in een psychiatrische woonvoorziening op de hoek van Sporenburg. Al jaren zag ik de bewoners in meer of minder verwarde toestand naar de AH schuifelen. Zo’n instelling loop je natuurlijk niet zomaar binnen. Dat zou een beetje raar zijn. Stiekem was ik wel ontzettend benieuwd welke wereld achter de muren en ramen schuil ging.

Op 4 maart 2010 was het dan zo ver. Met tassen vol lekkernijen, slingers en leuke plantjes toverden we de instellingskantine om in een gezellige huiskamer. De High Tea werd een groot succes. De bewoners hadden een gezellige middag en wij hebben enorm genoten. Kleine moeite, groot effect. Want door een ander aandacht te schenken doe je jezelf ook een plezier. De bereidheid om met anderen van gedachten te wisselen is een mogelijkheid om je eigen beperktheid te doorbreken. Want mensen zijn van nature gezellig, net als alle andere primaten trouwens. Wat dat betreft is de mens ook een stuk natuur waar je gek op kunt zijn. Op 19 maart is er weer NL Doet en ik ben erbij.