Blog Zet in 2015 stappen naar een andere toekomst - voetstappen in de sneeuw

Zet in 2015 stappen naar een andere toekomst

Ik las in de krant dat Schoenenreus, dat onlangs failliet ging, in 2013 al eens bankroet was. Het bedrijf maakte toen echter nog op dezelfde dag een doorstart met een nieuwe formule. Op dezelfde dag, wow, dat is knap. Maar nu twee jaar later is het weer zover en kan men niet verder o.a. door concurrentie van het online winkelen. Was dat er dan nog niet in 2013? Ik ben geen econoom maar vraag me ernstig af hoe nieuw de nieuwe formule was. Of dat men niet gewoon met minder winkels en mensen hetzelfde bleef doen als voorheen.

Wat gaat er in jouw organisatie anders in 2015? Daar hebben jullie vast al over gesproken. Gaat het roer om of wordt er een andere koers gevaren? Aan het begin van het jaar zijn we meestal nog vol goede moed om het dit jaar echt anders aan te pakken. Al snel komt er dan weer van alles tussen. Ken je dat? Dan is het nu tijd om er in 2015 ook echt werk van te maken!

Zo ben ik dit jaar begonnen met Zen-meditatie. Ik wilde al heel lang leren mediteren omdat ik geloof dat het mij meer rust en focus in mijn hoofd zal opleveren. Maar ik deed het niet omdat ik het ‘zo druk had’. Absurd eigenlijk.

Toch zie en hoor ik vaak hetzelfde excuus bij organisaties. “Jouw teamtraining wil ik heel graag doen, maar iedereen is nu te druk. We hebben gewoon de tijd niet en veel te veel werk.”

Herkenbaar? We willen graag iets anders doen maar gaan ondertussen gewoon door met hoe we het altijd deden. Begrijpelijk, want we zijn gewoontedenkers en onze hersens vinden het niet fijn om nieuwe wegen in slaan. Daar hebben ze echt weerstand tegen. Dat kost namelijk veel te veel tijd en de opbrengst is onzeker. Teruggrijpen op het bekende voelt veilig. En zo houdt het verleden ons stevig in de greep. Ook al is het ooit zo succesvolle handelen uit het verleden nu niet langer functioneel.

Anders doen en nieuwe onbekende paden inslaan is dus enorm spannend. Dat stellen we nu liever nog even uit. “Nee, we gaan het echt doen, hoor, maar we hebben nu andere prioriteiten en het is even te hectisch.” En zo blijft alles bij het oude tot het echt niet meer kan.

Als jij het in 2015 echt anders wilt doen, neem dan nu eens de tijd. In mijn allereerste Zen-les heb ik ervaren dat anders doen vooral onwennig is, maar dat het de kunst is om het andere, het onwennige te verdagen. Ik sta nu nog aan het begin van het verkennen mijn andere toekomst en ben enorm benieuwd wat het me gaat opleveren. Het voelt als in blije verwachting zijn.