Blog Zo houd je het vakantiegevoel vast - Loesje spreuk

Zo hou je het vakantiegevoel vast

Herken je dit? Na een vakantie kom je helemaal opgeladen weer thuis. Je bent weg geweest uit de dagelijkse routine en beslommeringen, hebt avonturen beleefd en je denken stond wagenwijd open voor het nieuwe en onbekende. Terug thuis ga je gedreven aan de slag . Maar al snel slijten de oude patronen weer in.

Lekker uit onze comfortzone gaan dat is wat we op vakantie doen. We gaan op avontuur, proeven nieuwe en exotische gerechten, zijn nieuwsgierig en staan open voor de andere gewoontes en gebruiken. Dat levert ons veel op. We krijgen nieuwe energie en nieuwe ideeën. Eenmaal thuis en weer aan het werk pakken we al snel de oude gewoontes weer op. Na een week zijn de meeste mensen het vakantiegevoel al weer kwijt. Jammer toch? Helaas is er voor de meesten van ons niet de mogelijkheid om meten weer af te reizen naar een andere bestemming. Maar geen nood, gelukkig kun je ook dichtbij huis even weg om je hoofd weer vrij te maken.

Ik heb 5 tips voor je om het vakantiegevoel vast te houden:

1. Loop in het groen

Buiten lopen in het groen heeft ook een verhelderende werking. Je gaat direct anders denken. De kleur groen geeft ons een rustig en ontspannen gevoel. Je komt even helemaal los van waar je net mee bezig was. En wat een aardig bijverschijnsel is; je doet al lopend inspiratie op.

2. Maak een ommetje

Kies eens een andere route en/of vervoermiddel naar je werk. Ga bijvoorbeeld 20 minuten eerder van huis en pak de fiets. Je kunt niet fietsen naar je werk? Pak dan de fiets naar het dichtstbijzijnde treinstation. Een andere route dwingt je om goed te kijken naar je omgeving. Wat valt je op en welke nieuwe dingen zie je?

3. Kies een ander perspectief

Kijk eens door de ogen van een ander. Laat je bijvoorbeeld inspireren door het perspectief van een kunstenaar. Koop een museumjaarkaart of zoek uit waar galerieën in jouw omgeving. Loop regelmatig even binnen, je hoeft er echt geen uren voor uit te trekken.

4. Pak even een moment van stilte

In elke plaatst staat een bibliotheek of kerk. Deze plekken zijn havens van rust waar je met weinig externe stimuli te maken hebt. Loop eens naar binnen en geef je voor 15 minuten over aan de stilte. Stilte creëert denkruimte en brengt je bovendien dichter bij jezelf.

5. Huizenruil om de hoek

Veel mensen doen aan huizenruil als ze op vakantie gaan, maar waarom niet eens met vrienden van huis ruilen voor een paar dagen of een weekend? Makkelijk en goedkoop. Ook al wonen ze bij jou om de hoek, de omgeving is anders en helpt je om je dagelijkse routine te doorbreken. Ik weet zeker dat je minimaal één keer roept ‘oh doen ze dat hier zo?’

Je kunt de 5 tips ook beluisteren dit korte radiofragment. Op 1 september 2016 sprak ik hierover met Sjoerd Hilarius op Radio NH.

Wil je meer weten over hoe  je nieuwe energie krijgt en ideeën gaan stromen neem dan gerust contact met me op.